Certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z normą ISO 22000.
ISO 22000 "Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności - Wymagania dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego" jest normą, której celem jest harmonizowanie na poziomie globalnym wymagań wobec systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Struktura normy ISO 22000 jest zbliżona do schematu zastosowanego w normach serii ISO 9000 opartego na idei ciągłego doskonalenia. W ogólnym ujęciu norma bazuje na czterech kluczowych elementach, które mają zagwarantować bezpieczeństwo żywności:
· zarządzanie systemem,
· zasady HACCP,
· programy warunków wstępnych,
· komunikacja interaktywna.
ISO 22000 tworzy grupę norm, do których zaliczamy:
· ISO 22000, Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla wszystkich organizacji w łańcuchu żywnościowym,
· ISO/TS 22004, System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności - Przewodnik do zastosowania ISO 22000 (norma stanowi istotną pomoc dla małych i średnich przedsiębiorstw na całym świecie),
· ISO/TS 22003, System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności - Wymagania dla jednostek auditujących i certyfikujących (norma ujednolici sposób akredytacji i zdefiniuje zakres auditu),
· ISO 22005, Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym - Ogólne wymagania i przewodnik do zaprojektowania systemu (norma wkrótce ukaże się w wersji roboczej).
Dla kogo jest ISO 22000?
Wdrożenie normy ISO 22000 jest korzystne dla wszystkich organizacji pośrednio lub bezpośrednio związanych z żywnością - niezależnie od ich wielkości lub ilości oddziałów. Standard przeznaczony jest dla firm szukających konkretnego, precyzyjnego i zintegrowanego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Potencjalni klienci: producenci żywności i opakowań, producenci pasz, producenci dodatków do żywności, firmy cateringowe, rolnicy, firmy świadczące usługi sanitarno-higieniczne, firmy usługowe zajmujące się magazynowaniem, transportem i dystrybucją, ale także producenci: maszyn i urządzeń, środków myjących i dezynfekujących oraz materiałów mających kontakt z żywnością.
Korzyści wynikające z wdrożenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności:
· poprawa stanu i zapewnienie wysokiego standardu higienicznego produkcji i przetwarzania żywności,
· eliminacja ryzyka związanego z zanieczyszczeniami żywności oraz jej wytwarzaniem w sposób niezgodny z wprowadzonymi procedurami,
· zapobieganie problemom z państwowymi kontrolami żywności oraz zmniejszenie ich częstotliwości,
· spowodowanie powtarzalności jakości produktów,
· uniknięcie przyszłych ewentualnych roszczeń ze strony konsumentów,
· brak kar ze strony państwowych kontroli żywnościowych,
· nowe spojrzenie logistyczne na produkcję prowadzące do zmniejszenia strat produkcyjnych, ilości błędów i braków,
· lepszy wizerunek firmy